…OG KANSKJE KOMMER KONGEN

Kjære folk!

En ting er sikkert: Dette er ingen vanlig ferietur. Livet innenfor bymurene til gamlebyen er rett og slett umulig å beskrive. Jeg har blitt frastjålet skoa mine i Sør Afrika, og jeg har holdt på å gå meg bort i Istanbul, men likevel har jeg aldri følt meg så langt hjemmefra som nå. Disse dagene kommer jeg til å bære med meg resten av livet. Inntrykkene er mange og sterke, og alle sansene mine blir pirret. Samtidig!

I går leide vi oss en profesjonell guide. Heldigvis! Han viste oss først rundt i Berbermarkedet der flittige fingre arbeidet og viste fram varene sine av lær, keramikk, metall, naturfarget ull og silke. Deretter tok han oss med til et kooperativ for kvinner. De utførte vevearbeidet sitt hjemme, leverte varene til kooperativet og fikk utbetalt 80% av salgssummen. Vi fikk også gjeste en gammel skysstasjon for karavaner, der det blant annet var en 800 år gammel krydderbutikk som fremdeles var i drift.
Etter å ha ført oss rundt i den fantastiske labyrinten, viste han oss strake veien hjem til riad-en vår. (En riad er en gammel bygård med åpent gårdsrom i midten. Den vi bor i, er fra 1400-tallet.) I dag har vi prøvd oss på egenhånd. Det har gått fint!

Jeg tror jeg er forelsket i denne byen, men samtidig har jeg nok fått kultursjokk. Det lukter overveldende av mye på en gang. Fargene er sterke og danner alt fra vakre mønstre til merkelig kaos. Jeg hører fremmede lyder fra alle kanter. Det er vakkert på et urovekkende vis. De små butikkene, soukene, er en helt egen verden. Det er te og musikk, det er keramikk, turbaner og vesker. Der er vi omgitt av esler og tutende mopeder.

Vi er visstnok også så heldige at vi får oppleve noe helt unikt i dag. Kongen kommer! I noen av gatene like i nærheten av der vi bor, står folk tett i tett, kledd i sin fineste stas og venter, og venter, og venter. De vet at kongen kommer i dag, men ingen vet når. Soldater patruljerer, kongens garde marsjerer og politiet står på hvert eneste gatehjørne. Det er helt tydelig at kongen er elsket av de fleste, – selv om han har ganske mye makt og slett ikke bare er et hyggelig symbol.

Spennende er ikke et bra nok uttrykk for å beskrive denne dagen. Jeg må legge til tankevekkende, morsomt, nervepirrende, eventyraktig, gripende, og begivenhetsrikt.

Det blir dessverre ingen bilder på bloggen i dag heller. Nettet nekter å plukke bildene ned fra skya og inn på Mac-en min. Hotellets ledelse påstår at nettet er sprengt på grunn av kongebesøket og alt det medfører. Bilder må derfor ses på Facebook eller på Instagram #erlandsrud.

Hilsen fra K-M

 

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

4 kommentarer om “…OG KANSKJE KOMMER KONGEN”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: