MYTER, SANNHETER OG GODE MØTER

Kjære folk!

I dag har vi vandret rundt i marokkansk historie og blitt imponert over 500 år gamle gravsteder og sultanpalass fra 1600-tallet. Men det som hittil har imponert oss mest, er møtene med mennesker som lever og arbeider i Marrakech:

 • God service virker å være en grunnholdning hos alle vi har kjøp varer og/eller tjenester hos. Når vi er høflige og tålmodige (for ting kan ta litt tid), blir vi behandlet med smil og respekt.
 • Vi har sett det å gi tiende i praksis. Guiden vi hadde den første dagen her, hadde lomma full av småpenger som han delte ut til trengende han møtte der vi gikk. Det var rett og slett inspirerende.
 • Vi blir fortalt at i denne byen lever muslimer, jøder og kristne i fred og fordragelighet side om side. Når bønneropene starter, stanser musikken på restaurantene. De som ikke skal be, fortsetter med sitt. Når bønneropene er over, skrus musikken på igjen.
 • Det er en myte at det er så skittent over alt her. Til og med på markedet og i de trange gatene vasker og soper folk både i og utenfor de små butikkene og bodene sine. Det er omtrent helt fritt for søppel over alt. De sier at: «Vi holder det slik til ære for menneskene som bor her og for gjestene våre.»
 • Stort sett alle vi møter er blide og hyggelige. Noen tillater seg til og med å blunke til en litt gammel dame. Vi har opplevd at det er slik hvis vi selv smiler, er hyggelige og NB! hvis vi følger visse uskrevne regler:
 1. Tar du i noe, betyr det at du er interessert. Da må du finne deg i at kjøpmannen (det er som oftest en mann) henvender seg til deg og står på litt for å få solgt.
 2. Spør alltid før du tar bilde av noen. Sier de nei, må det respekteres. Vær også klar over at noen tjener til livets opphold ved å bli tatt bilde av. I går bomma jeg stygt her. Jeg skulle ta bilde av et esel som stod for seg selv og spiste. Plutselig dukket den rasende eseleieren opp. Jeg hadde jo ikke spurt om å få lov til å portrettere eselet hans.
  IMG_1531
 3. Hvis du vil være sikker på å bli vist respekt i gamlebyen, må du kle deg anstendig. Mange, både kvinner og menn, lar være å forholde seg til kvinner med bare skuldre og synlige knær.
 4. Pruting er en så naturlig ting her at du kan oppleve godmodig latter hvis du får det til. Det er mange som ikke liker moderne kjøpesentra siden alt har faste priser der.

En annen ting som imponerer oss, er byboernes ferdigheter på moped. Du store verden som de kjører. Hele familier på én moped, mopeder lastet med fruktkasser eller byggevarer, menn som kvinner med eller uten hjelm og alltid i full fart … og det ser ut til å gå bra.

Hilsen fra K-M

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

4 kommentarer om “MYTER, SANNHETER OG GODE MØTER”

  1. Så fin tilbakemelding, Reidun! 😍 Ja, dette er en helt ny og annerledes verden for oss trauste nordboere. Disse dagene her vil nok aldri bli glemt.
   Hyggelig å ga deg som følger!💖

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: