FACTS, SAD FACTS og FUN FACTS fra Marrakech

Kjære folk!

Denne byen har gitt meg opplevelser og erfaringer jeg ikke engang kunne drømme om før jeg dro, og når jeg drar hjemover, tror jeg nok at jeg er klokere enn jeg var da jeg pakket kofferten for omtrent en uke siden. Øre og øyne har vært vidåpne, og spørsmålene har vært mange til folk vi har kommet i kontakt med. Det er selvsagt mulig at vi både har misoppfattet og misforstått, men her er noen facts, som det heter på godt norsk, slik vi har forstått litt av Marrakech:

IMG_1555

 • Det blir ikke servert alkohol i gamlebyen. Når de lager myntete, tøyser noen og kaller det «muslim-whiskey»
 • Ikke-muslimer har vanligvis ikke anledning til å besøke moskeene. Disse bygningene er kun til for bønn.
 • Marrakech har en enorm populasjon av katter. Kattene er ingens kjæledyr, men de ser likevel ut til å ha et godt liv.
 • Her er det en stor fordel å kunne litt fransk, siden det blir undervist i fransk som andrespråk på skolene.

Sad facts:

 • Arbeidsledigheten er svært høy. De som er uten arbeid får ingen støtte fra andre enn familien. Det betyr at en familiefar kan måtte brødfø mange familiemedlemmer tilhørende flere generasjoner på lønna si.
 • I 2010 ble det rapportert at hele 20.000 hjem i Marrakech verken hadde innlagt vann eller strøm.
 • Slange- og apetemmere kan være svært pågående. De vil at du skal bli tatt bilde av sammen med dyret, og at du skal betale for fotosekvensen etterpå. Den som ikke vil ha en ape klatrende oppover seg eller en slange dinglende rundt halsen, må holde seg unna.
  IMG_1526
 • På den store markedsplassen er det mange som tilbyr seg å male turistenes hender med hennafarge. Det er ikke uvanlig at dette gir sterke allergiske reaksjoner.
 • Det er ikke lurt å ha det travelt når man ankommer flyplassen i Marrakech. Det er en del papirarbeid som må utføres, og etter det er det lang kø før man slipper inn i landet (tre typer kontroll). Vi brukte 1 time og 30 min. i så og si stillestående kø.

Fun facts:

 • Hjemme kjører vi til bensinstasjonen og leier oss en tilhenger hvis vi har behov for det. Her kan man leie seg esel og kjerre.
 • Hvite storker har reder på toppen av murene til El Badi-palasset. Noen her mener menneskesjeler har tatt bolig i dem.
  IMG_1585
 • Det er forbudt å hogge ned palmer i Marrakech. De som gjør det, kan vente seg bot på opp mot 500 euro.
 • I går hadde vi guide på biltur oppover mot Atlasfjellene. Mens vi spiste typisk berbermat (kjempegodt), kom vi i snakk om barn og deres yndlingsmat. Her var det meste helt likt hjemme i Norge: Barna hans ville helst bare ha burgere, pommes frittes, pizza og pannekaker, – og sjokoladepålegg, la han til med et stort smil.

Hilsen fra K-M

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

4 kommentarer om “FACTS, SAD FACTS og FUN FACTS fra Marrakech”

 1. Ja, dette er ingen vanlig Syden-ferie! Husker du da dere lo av meg og himla med øynene etter jeg hadde vært i India? 😄😂 Den turen gjorde noe med meg, kropp og sjel, større forståelse for andre, forundring over åssen menneskene innretter liva sine? Osv.. Sterke opplevelser og følelser gjør sånne turer til minne-for-livet-turer. Kanskje det er LITT(?) sånn nå med dere…? Gleder meg til å høre etter dere har vært hjemme noen dager! 😊👍🏼

  Liker

  1. Jeg håper ikke vi himla med øynene, Toril, – det hadde i tilfelle vært stygt av oss, men du har helt rett i at å møte andre kulturer gjør noe med oss. Vi har godt av å oppleve at folk har det annerledes enn oss selv, og vi trenger å bli minnet på at vi har vunnet milliongevinsten i Lotto når vi er født og oppvokst i Norge. Jeg tror forresten alle møter med fremmede, uansett hvor vi møter dem, kan gjøre oss litt klokere og gjøre at vi tenker over ting på en litt annen måte en før. 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: