GRÅ – GRÅARE – GRÅ MUS?

Kjære folk!

Kva er eigentleg ei grå mus?
Eg har sjekka synonymordboka.no og fann blant anna desse synonyma: betydningsløs, flat, fraværende, intetsigende, konturløs, pregløs, utydelig og utrykksløs. Det er då ikkje så rart at me ikkje vil bli ei slik ei, er det vel? Er det difor me også vegrar oss så lenge med å slutte å farge håret? Men kvifor blir dette uttrykket berre brukt om kvinnfolk? Når eg tenkjer etter, trur eg jammen eg har møtt både preglause og utydelege menn. Grått hår hadde nokre av dei og.

Men ingen vil i alle fall kome på at for eksempel George Clooney er ei grå mus. Han kan jo flotte seg med den grå manken sin utan at nokon kjem på å spørje kvifor han ikkje fargar håret. Hårfargen har nok heller aldri stått i vegen for filmkarrieren hans. Kan kvinnelege skodespelarar gjere det same utan fare for berre å måtte spele bestemor?

Kan hende det er slik at menn ikkje kan bli grå mus. Kan hende «grå mus» ikkje har det aller minste med farge å gjere, og at uttrykket er tatt i bruk berre for å få kvinner til å kjenne seg mindreverdige.

Uansett – eg må innrømme at eg var litt redd for å bli nettopp ei grå mus då eg slutta å farge håret.

Eg hadde lenge vore lei av å kjempe mot den irriterande etterveksten, eg var nysgjerrig på korleis eg eigentleg såg ut, og eg hadde ikkje det minste imot å halvere frisørutgiftene. Likevel tok det fleire år før eg torde å gjere alvor av det.

Eg er heldig som har den aller beste frisøren. Blant Tango-frisørane i Holmestrand reknar eg Inger Tronstad Smet for mi. Ho er hjelpsam, forstår og støttar. Flink er ho og.

Som de kan sjå av bileta, vart overgangen mellom heilt mørk og heilt grå både stripete og ganske stutt. «Du har litt slik pusekattfarge», sa ein av naboane. Etter nokre månader var eg heilt meg, slik eg eigentleg er. Det er nok ikkje spesielt ungdommeleg, men det passar på ei som er litt gammal. Dessutan er eg vel korkje meir eller mindre grå mus enn det eg alltid har vore.

Helsing frå K-M

 

 

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

10 kommentarer om “GRÅ – GRÅARE – GRÅ MUS?”

 1. Du vil jo bli en rar, gammel dame, sa du en gang…du skriver så artig!! Selv om DU aldri blir ei grå mus om du er blitt grå, er jo dette interresant uansett….forandringen kommer og hvordan mottar vi den, inni oss? Du har sagt velkommen til de grå, er det fordi du har så mange av de «små»..?? De kom til meg også, men jeg tok ikke imot dem…kjente meg ikke igjen, FØLTE meg som ei grå mus og lot dem farges.. så vi må nok bare kjenne på det….jeg prøvde iherdig ett år, tror jeg… men min gråfarge var ikke så fin som din, så….vi får verra som vi er om vi itte vart som vi sku`! 😀

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk, Kari, for de gode betraktningene dine. 💕 Du har så rett: Når det gjelder utseendet vårt, så må vi få lov til å bestemme selv hvordan vi skal se ut, og egen følelse rundt dette har jo ALT å si.
   For meg er du vakker uansett hvordan håret ditt ser ut! Alt det gode du representerer lyser sterkt gjennom alt dette utenpå. Et annet spørsmål er: Hvem pynter vi oss egentlig for? Andre damer? Eget speilbilde? Ikke vet jeg …

   Liker

   1. Takk for godt svar og godt spørsmål. Jeg vet ikke om det noe riktig svar på hvem vi pynter oss for, men jeg tror vi gjør det både for oss selv og for hverandre. Vi vil gjerne møte hverandre både velstelt og best mulig, utifra hvordan vi er fra naturens side. Noen ser mye på det ytre, selv om det er det indre som teller. Skjønnheten kommer innenfra, heter det, og de vakreste mennesker er for meg de som viser sitt indre, viser øynenes glans og hjertets kjærlighet. Men jeg kommer raskere inn til det indre i mitt medmenneske dersom det møter meg slik det best vil vise seg, se ut mm.
    Helhetsinntrykket er ofte viktig for meg, ser vi bra ut, har vi det også bra, selv om skinnet kan bedra…ikke lett dette, men både du og jeg vet at sykdom gjør noe med utseende vårt også, da må vi ofte pynte oss litt ekstra for ikke å SE syke ut også! Vi kan mene så mye om det å la naturen gå sin gang, vi vet at forfallet startet den dagen vi ble født, vi kan velge hvordan vi vil møte dette.. spennende debatt, ha en fargerik dag, du vakre, grå, som skinner uansett 💕

    Likt av 1 person

 2. Tusen takk, gode Kari! Så godt du skriver!
  Siden livet kommer med både vonde nedturer og kraftige motbakker for de fleste av oss, kan det være godt å pynte seg litt de dagene man har overskudd til det. Det er jo ofte enklere å møte verden hvis man føler seg vel utenpå.
  Folk må i alle fall få lov til å ta sine egne valg på dette området i fred.
  Jeg ønsker deg en god dag og lykke til uansett hva du skal gjøre resten av dagen din! ❤️

  Liker

 3. Jeg er i den fasen nå at jeg ergrer meg over frisørutgiftene, men er som du var, litt redd for å bli ei «grå mus.» Det hjelper litt at du forteller om din erfaring! Du er jo like vakker som alltid og har farge i deg selv. Jeg er jo en litt blek person, dvs. jeg har blek hud. Jeg må derfor kanskje bli litt flinkere med farger på klær, skjerf og litt sminke, hvis jeg velger å bli helt grå. Jeg blir dessuten ikke lys grå, men stålgrå. Det er jo ikke fint??? Vel, på et eller annet tidspunkt så skal jeg stupe inn i den ukjente delen av meg selv; den grå versjonen. Må bare vente litt….. Hehe!!! 🙂

  Likt av 1 person

  1. Kjære Anne-Karin! 😍
   For det første: Jeg tror «grå mus» er funnet opp av noen som ikke vil oss vel
   For det andre: Det viktigste er hvordan du selv føler deg.
   For det tredje: Jeg er helt sikker på at du vil være like vakker uansett hårfarge
   For det fjerde: Frisøren min vasker håret mitt med en sjampo som visstnok gjør fargen litt mer stålgrå. Det er nemlig stålgrå som er det aller flotteste. Så det så.
   For det femte: Du er jo mye yngre enn meg, så du har god tid på å bestemme deg, – men det er SÅ deilig å ha gjort dette valget.
   Lykke til, flotte Anne-Karin! (Og egentlig er jo dette en liten filleting☺️)

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: