POSERING MED OG UTAN KJ-LYD

Kjære folk!

Irriterar du deg over folk, born og unge, som ikkje klarar å seie kjøleskåp, kino og kjøttkaker? Synes du det er aldeles forferdeleg at me let det norske språket forfalle på denne måten?
Kj-lyden er den aller uvanlegaste lyden me har i språket vårt. Den er og den vanskelegaste å lære seg, og difor må me tvinge born til å øve, øve og øve heilt til dei har lært seg å seie kjærast og kysse før desse orda blir aktuelle å ta i bruk.

IMG_1783

Eller finn du det heilt naturleg at språket endrar seg?

Dette er jo slett ingen talefeil. At kj-lyden er i ferd med å bli borte frå det norske talemålet, er ei endring ingen kan klare å stanse. Dette er spanande. Det er ikkje ofte at det skjer slike store endringar av språket vårt, og me er heldige som får stå midt i det og vere ein del av det.

I denne debatten er eg litt både her og der. Eg har kjenslene mine saman med dei fyrste og vettet mitt hos dei meir pragmatiske. Men eg er heilt sikker på at det er ting som er verre.

Kor mange har sett seg ned med ein jentunge si og sett på det ho ser på? Det vert posert, posert og posert – med sminke, utan sminke, til musikk og utan musikk, med og utan dansetrinn. Dette må me snakke med dei unge om. Eg er mykje meir bekymra for at den neste generasjonen kvinner skal bli ein gjeng posørar med botox-fjes enn at dei skal mangle ein klar og tydeleg kj-lyd.

Helsing frå K-M

 

 

Forfatter: Kjærefolk

- Halling med bostedsadresse i Holmestrand - Avsluttet en mangslungen karriere innenfor norsk skolevesen - Gift, mamma, farmor og bonus- både det ene og det andre - Stort sett blid, glad og fornøyd med livet Hvorfor begynner ei nesten gammel dame med blogging? Jeg blogger først og fremst fordi jeg er glad i å skrive og for å kunne utfordre meg selv ved å gjøre noe nytt. Jeg tror også at mange synes det er trist når det skapes et inntrykk av at det som virkelig betyr noe i livet er ungdom og skjønnhet. Derfor kan det hende at noen har interesse av å bli invitert inn i hverdagen til en litt gammel dame.

4 kommentarer om “POSERING MED OG UTAN KJ-LYD”

 1. Ja, det er mange ting i verden som er verre enn å bruke skj- hvor det skal være kj-. Og ja, dette er lyder vi øvde oss på når vi var små. Hvorfor kan ikke dagens generasjon gjøre det samme? De er da ikke «dårligere» enn det vi var? Foruten om at det (i mine ører) høres ut som barnespråk, KAN det faktisk ha noen ganske fiffige konsekvenser. Ta 7. og 20., feks. Litt dumt å være 13 dager for sent eller 13 dager for tidlig til noe. Eller hva? 😀
  Mange ganger hører jeg også at unge bruker kj og skj om hverandre, så da er det bo ikke slik at de ikke KLARER å si kj-lyden. («Jeg skjøpte meg et nytt kjerf idag»).
  I tillegg tror jeg denne «latskapen» gjør noe med rettskrivningen også. Jeg har tatt i mot jobbsøknader steder hvor jeg har jobbet, og jeg VET at mange som ansetter, er opptatt av at folk kan skrive ordentlig. Det har noe med oppfatningen av menneskers intelligens å gjøre (det burde ikke være sånn, men det er det det nå for mange).
  Da jeg lærte gresk – (for en menneskealder siden), var det mange lyder som var totalt ukjente for en norsk hals, men de øvde vi på hele tiden, til det satt, for læreren min ville ikke sende oss ut i samfunnet så lenge vi hørtes ut som små barn.
  Avslutningsvis: det er lov å BÅDE irritere seg over skj/kj- misbruk, OG det utidige kroppspresset i samfunnet. Vi er jo skapt slik at vi kan ha mange tanker i hodet på én gang.
  Takk og pris. 🙂

  Likt av 1 person

  1. Heldigvis kan vi irritere oss over flere ting på samme tid – hjernen vår er kjekk slik😂
   Det du skriver om at de som ikke behersker alle lydene i språket høres ut som barn, det er du ikke alene om å mene. Foreløpig tror jeg det er en stooooor fordel å beherske forskjellen på kj og skj når du for eksempel blir innkalt til intervju.
   Takk for innspill, Tone😊

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s