FOR ALT I HELE VERDEN

Kjære folk!

Det er så lett å bli overveldet av alle krisene og å føle seg ute av stand til å gjøre noe som helst for å hjelpe. Jeg orker ikke å gå rundt med dårlig samvittighet for alt i hele verden. Jeg må gjøre noe, men jeg har innsett at jeg ikke kan gjøre noe med alt.

IMG_2007

For meg har det vært helt nødvendig å tenke skikkelig over om det er noe jeg er spesielt opptatt av, og så la det være utgangspunktet for mine små bidrag. Dette har ikke vært en kjapp og enkel tankeprosess, for det er så mye som er både grusomt og vanskelig:

 • Antall barnesoldater er stadig økende. Noen barn blir soldater fordi de føler seg tryggere hvis de er en del av en gruppe, mens andre blir tvangsrekruttert. 50.000 barn verden over lever som soldater, og jo lengre en krise varer, jo mer sannsynlig er det at de svakeste barna blir rekruttert til å delta i krig.
 • Samtidig øker antallet flyktninger i verden. Nå nærmer det seg 70 millioner. Mer enn 25 millioner av disse har flyktet til et annet land for å unnslippe konflikt og forfølgelse. Ca 40 millioner er fordrevet internt i eget land.
 • De siste tiårene har fattigdommen i verden blitt kraftig redusert. Likevel lever rundt én av ti under grensa for fattigdom. Verdensbanken har satt denne grensa til 1,9 dollar om dagen å leve for. Dette er veldig lavt. Hvis vi setter grensa til 5,5 dollar, vil dette gjelde hele 46% av verdens befolkning.
 • Også i Norge øker forskjellen mellom fattige og rike. Siden 2006 har den økonomiske ulikheten i Norge økt med hele 14% (tall fra det tekniske beregningsutvalget). Dette betyr at mer enn 100.000 barn lever i fattige familier.

Det er grusomt, ille, forferdelig og jeg vil gjerne bidra.
Hvis vi skal klare å bekjempe fattigdom, må de viktigste endringene skje strukturelt, altså ved måten vi organiserer økonomien, de politiske systemene og måten vi handler med hverandre på. Du og jeg kan ikke oppnå så mye på egenhånd, men alle kan engasjere seg politisk. Et viktig bidrag for å få til en bedre verden er derfor å lese programmene til de politiske partiene og bruke stemmeseddelen fornuftig. La oss følge nøye med på politikernes prioriteringer.

Det finnes flere måter å forsøke å gjøre verden til et bedre sted å være i tillegg til å støtte hjelpeorganisasjoner og å stemme fornuftig når det er valg. Her er en ufullstendig og uprioritert liste med forslag til noe alle kan gjøre noe med uten at det koster verken tid eller penger:

 1. Sorter avfallet ditt
 2. Gi blod
 3. Bli organdonor
 4. Slå av en prat med eldre du møter
 5. Ikke kjøp ting du ikke har bruk for
 6. Levér til gjenbruk
 7. Innfør en ukentlig kjøttfri dag

IMG_2089

Du kan gjøre lista så lang du selv vil. Jeg tar gjerne imot flere forslag til tiltak som er gratis og som er enkle å gjennomføre. Hvis forslagene du kommer med i tillegg ikke virker altfor provoserende, vil det være kjempefint. Det er ikke alltid debatt som er det smarteste.

Da kan vi sammen ønske oss alle lykke til med små og store enkeltbidrag i det nye året.

Hilsen fra K-M

 

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: