SVIGER-, STE- OG/ELLER BONUS-FAMILIEN

Kjære folk!

Jeg er så heldig at jeg er medlem av en stor, hyggelig og litt mangfoldig familie. Barn i alle aldre har selvfølgelig stilt mange spørsmål rundt familiekonstellasjoner, hvem som er hva i forhold til hvem og hvorfor det er akkurat slik. Det har gjort at vi har vært nødt til og hatt gleden av å forklare. Vi har blant annet to tiåringer som går i samme klasse og som har besteforeldre som er gift med hverandre. Likevel er de ikke søskenbarn. Da var det behov for en forklaring på forskjellen på å være i slekt og å være i familie. Alle forstod alt og ingenting var vanskelig mer. Her kommer noen definisjoner og funderinger rundt familieforhold.

img_1987
Her er jeg sammen med tre av mine aller næreste og kjæreste.

Svigerfamiliener den delen av familien som har kommet til ved inngifte. Uttrykket benyttes også selvfølgelig ved samboerskap. Dette er mennesker som kommer inn i livet ditt, men som vi ikke har noen garanti for at skal bli værende.

Når du har blitt glad i et menneske som kommer utenfra og tar plass innenfor dine egne familierammer, da har du samtidig tatt sjansen på å miste. Det er jo bare rett oppover og rett nedover på slektstreet at du har en viss sikkerhet for at forholdet på ett eller annet vis vil vare.

Jeg har opplevd at svigerbarn rent formelt har forlatt den familien de hadde blitt en del av, men de blir jo ikke borte av den grunn. Slik er det i alle fall når det er barn inne i bildet. En tidligere svigerdatter er den viktigste kvinnen i mine barnebarns liv. Det gjør henne til en viktig person i mitt liv også. Hun er min barnebarnsmamma. Jeg er helt sikker på at det er viktig for barn at de ser at de menneskene de er glad i, oppfører seg skikkelig mot hverandre og viser hverandre respekt.

Stefamiliener enda en utvidelse av storfamilien som skjer når en mor eller far inngår nytt ekteskap eller samboerskap. Det er ikke alltid lett å komme ny inn i en familie som allerede er etablert, og det kan også selvfølgelig være vanskelig å få innnye familiemedlemmer.

Jeg er både stemor og stebestemor, og har selvfølgelig tenkt over disse «titlene» mine. I veldig mange av eventyrene våre, representerer stemoren den onde kraften i livet. Slik er det heldigvis ikke lenger, selv om mange myter fremdeles holdes i live. Det finnes ikke så mange rollemodeller for stemødre, så enhver må selv skape sin egen rolle. Mye avhenger av hvordan mannen hennes utøver farsrollen og av hvordan han ønsker at hun skal forholde seg til barna og barnebarna hans.

Uansett hva slags ste-rolle det er snakk om, tror jeg det er svært viktig å ikke late som om denne ste-en ikke finnes. En stemor skal aldri prøve å ta morsrollen. Barna har én mor, og det er nok. En stebestemor, eller en bestemor, skal ikke være annet enn et hyggelig og nyttig supplement.

Hva med bonus?
Jeg har egentlig ikke sansen for at betegnelsen stemor er byttet ut med bonusmamma. Bonusmamma er et triveligere ord, men et eventuelt problem blir verken enklere å løse eller hyggeligere ved at man gir det et sukkersøtt navn. Vi må heller snakke om de eventuelle vanskelige følelsene og jobbe med å få forholdet så bra som mulig. Jeg tror på storfamilien med dine og mine barn, men det krever innsats og velvilje fra alle parter.

I jula som var, hadde vi disse rollene rundt julemiddagsbordet samtidig: mor, far, stemor, stefar, farmor, stebestefar, sønn, datter, stesønn, stedatter, bror, søster, stebror, stesøster, steonkel, tante, stetante, barnebarn, stebarnebarn.
Det var en hyggelig julaften, og jeg tror alle taklet alle egne og andres roller.

Hilsen fra K-M

 

 

 

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: