LASTEBILER

Kjære folk!

 

Jeg har aldri vært betatt av raske biler eller sterke motorer. I 2003 ble jeg tatt med på Formel1 i Monaco, verdens mest prestisjefylte billøp. Det er rett og slett det kjedeligste jeg har vært utsatt for i hele mitt liv. I flere timer var det et ubegripelig leven, bilene raste forbi der vi satt gang på gang på gang på gang. Vi kunne ikke snakke sammen og det var ingenting å spise på. I tillegg var det helt umulig å finne ut hvem som ledet – alle kjørte bare rundt og rundt i kø. De jeg var sammen med derimot, syntes det var spennende og vakkert.

Det er altså ikke biler generelt som fanger interessen min, men jeg snur meg etter de vakreste lastebilene, og jeg tar til og med bilder av dem.

IMG_2010
Denne fant jeg parkert i en gate i Washington da vi var der i 2017.

Jeg har ikke greie på kjørekomfort, girkasser, vektbestemmelser eller dekkdimensjoner. Jeg synes bare at store, blanke lastebiler er vakre. MAN, Volvo, Scania, Iveco, – jeg har ingen favoritt. Det er det samme for meg bare de har vakre former og er blanke i lakken.

Jeg er spesielt fasinert av snutebilene, og synes det er leit at det ikke finnes så mange av dem i Norge. Jeg har sjekket ut hvorfor: De passer ikke sammen med norske bestemmelser om maksimal vogntoglengde. Så da vet vi det.

Jeg vet at all denne lastebiltrafikken forurenser så det holder og vel så det. Norske Lastebileier-Forbund sier at hvis vi skal erstatte dagens vegtransport med jernbane, trengs det 1.826 godstog. Det betyr at jeg nok får snudd meg etter fine lastebiler livet ut. Da er det godt å vite at på 30 år har lastebilene blitt 600 ganger renere.

Slett ikke alle lastebiler er vakre, og det finnes helt klart svært uskjønne sider ved vogntogtrafikken. Kontrollen på grensa til Norge er mangelfull. Det kjører livsfarlige, femti tonn-tunge vogntog rundt i Norge, som aldri burde ha fått lov til å bevege seg rundt på våre vinterglatte veier. Det blir ikke sjekket ofte nok om utstyret er bra nok, og heller ikke om sjåførene har god nok kompetanse.

Apropos sjåfører: Mange av de utenlandske sjåførene kjører på slavekontrakt, uten steder å sove og på lønn som ikke er til å leve av. Kontrollrutinene må forbedres og regelverket rundt hvem som får anledning til å kjøre disse bilene, må strammes inn.

Det forskes på det meste. Noen har visst blant annet gjort hva de kan for å finne ut hvorfor menn ser på vakre damer. Så vidt jeg har klart å finne ut, har det ikke blitt brukt ett eneste øre av bevilgede forskningsmidler for å finne ut hvorfor litt gamle damer ser på vakre lastebiler. Jeg er glad for det. Jeg tror jeg helst ikke vil vite hva dette lastebilopphenget forteller om personligheten min.

Hilsen fra K-M

 

 

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

2 kommentarer om “LASTEBILER”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: