VINDMØLLER

Kjære folk!

Er vindmøllene fine eller fæle?
Vindkraftanlegg gir betydelige inngrep i terrenget, og ulempene med vindkraft er at det er veldig synlig. Derfor skaper utbygging av slike kraftanlegg stort engasjement. Ingen vil ha ei vindmølle midt i fleisen.

Likevel – jeg synes det er noe spektakulært og fantastisk storslått med disse vindparkene. Jeg kjører innimellom bil for å besøke svigerfamilien min i Tyskland. Vindmølleparkene føles «grønne» og står som høylytte protestanter mot kull- og atomkraft.

IMG_2147
Utsnitt fra en tysk vindmøllepark

Jeg kjenner til konfliktene som til og med når langt inn i det som kalles naturbevisste miljøer, men jeg kan ikke for det, – jeg synes vindmøller er vakre.

Jeg vet at vindmøller skaper lavfrekvent støy. Jeg vet at fugler unngår å få unger i nærheten av vindmøller. Det hjelper ikke. Vindmøllene er vakre der de kneiser rake og hvitmalte i flokk og følge.

Selvfølgelig er jeg ambivalent. Vindmøllene er et fremmedelement i Guds frie natur, og det finnes ikke noe vakrere enn norske fjell. Det å gå på tur er viktig for oss. Det ligger i identiteten vår. Det er jo også et problem at kommuner bare er høringsinstans når konsesjonssøknadene blir behandlet. Dette bidrar i alle fall ikke til å minske konfliktnivået.

Det er klart vi må ta grep for å bremse klimaendringene. De aller fleste er enige om det, men vi må også unngå å bli så «klimablinde» at vi tillater at viktige fjellområder blir ødelagt for kommende generasjoner. Fjellarealer er jo også en slags ressurs som ikke er fornybar.

På den andre side: For kommende generasjoner sin skyld må vi bygge fornybar energi, og vindmøller må plasseres der det blåser. Samtidig må vi la være å ta i bruk urørt natur. Kan vindmøller plasseres på steder der det allerede er gjort tunge inngrep i naturen?

Hvis vi skal få til et klimaskifte, må vi satse mer på vind og sol. Hva er løsningen? Vindmølleparker i havet? Fisken liker jo vindmøller, har jeg hørt. Solcelleanlegg  er en mulighet, men slike anlegg nedover i Europa  tar over matjord der det kunne ha vært dyrket mengder med mat.

Dette er vanskelig. Jeg har ingen svar. Jeg bare vet at jeg synes vindmøller er vakre.

Hilsen fra K-M

 

 

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: