VINDMØLLER

Kjære folk!

Er vindmøllene fine eller fæle?
Vindkraftanlegg gir betydelige inngrep i terrenget, og ulempene med vindkraft er at det er veldig synlig. Derfor skaper utbygging av slike kraftanlegg stort engasjement. Ingen vil ha ei vindmølle midt i fleisen.

Likevel – jeg synes det er noe spektakulært og fantastisk storslått med disse vindparkene. Jeg kjører innimellom bil for å besøke svigerfamilien min i Tyskland. Vindmølleparkene føles «grønne» og står som høylytte protestanter mot kull- og atomkraft.

IMG_2147
Utsnitt fra en tysk vindmøllepark

Jeg kjenner til konfliktene som til og med når langt inn i det som kalles naturbevisste miljøer, men jeg kan ikke for det, – jeg synes vindmøller er vakre.

Jeg vet at vindmøller skaper lavfrekvent støy. Jeg vet at fugler unngår å få unger i nærheten av vindmøller. Det hjelper ikke. Vindmøllene er vakre der de kneiser rake og hvitmalte i flokk og følge.

Selvfølgelig er jeg ambivalent. Vindmøllene er et fremmedelement i Guds frie natur, og det finnes ikke noe vakrere enn norske fjell. Det å gå på tur er viktig for oss. Det ligger i identiteten vår. Det er jo også et problem at kommuner bare er høringsinstans når konsesjonssøknadene blir behandlet. Dette bidrar i alle fall ikke til å minske konfliktnivået.

Det er klart vi må ta grep for å bremse klimaendringene. De aller fleste er enige om det, men vi må også unngå å bli så «klimablinde» at vi tillater at viktige fjellområder blir ødelagt for kommende generasjoner. Fjellarealer er jo også en slags ressurs som ikke er fornybar.

På den andre side: For kommende generasjoner sin skyld må vi bygge fornybar energi, og vindmøller må plasseres der det blåser. Samtidig må vi la være å ta i bruk urørt natur. Kan vindmøller plasseres på steder der det allerede er gjort tunge inngrep i naturen?

Hvis vi skal få til et klimaskifte, må vi satse mer på vind og sol. Hva er løsningen? Vindmølleparker i havet? Fisken liker jo vindmøller, har jeg hørt. Solcelleanlegg  er en mulighet, men slike anlegg nedover i Europa  tar over matjord der det kunne ha vært dyrket mengder med mat.

Dette er vanskelig. Jeg har ingen svar. Jeg bare vet at jeg synes vindmøller er vakre.

Hilsen fra K-M

 

 

Forfatter: Kjærefolk

- Halling med bostedsadresse i Holmestrand - Avsluttet en mangslungen karriere innenfor norsk skolevesen - Gift, mamma, farmor og bonus- både det ene og det andre - Stort sett blid, glad og fornøyd med livet Hvorfor begynner ei nesten gammel dame med blogging? Jeg blogger først og fremst fordi jeg er glad i å skrive og for å kunne utfordre meg selv ved å gjøre noe nytt. Jeg tror også at mange synes det er trist når det skapes et inntrykk av at det som virkelig betyr noe i livet er ungdom og skjønnhet. Derfor kan det hende at noen har interesse av å bli invitert inn i hverdagen til en litt gammel dame.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s