EKSTROVERT OG INTROVERT – kan det bli vennskap?

Kjære folk!

Det er så mye snakk om å være introvert eller ekstrovert for tida. Før i tida kalte vi vel den ene typen for sosial og utadvendt, mens den andre var mer stille og inneslutta. Nå finnes det massevis av tester der en kan finne ut hva slags mennesketype en er.

IMG_1876
Mange vil kanskje tro at dette er ei ekstrovert dame …

Jeg kom til å tenke på disse to typene etter at jeg for noen uker siden hadde skrevet om at gode venner ofte ligner på hverandre. Ved første gjennomtenkning kan jo de to sammen virke som den reneste katastrofe og at slike typer ikke kan ha noe særlig glede av å tilbringe mye tid sammen. Ekstrovert er jo motsetningen av introvert. De fleste av oss befinner seg vel et sted i mellom, men som rendyrkede typer kan de karakteriseres slik:

Den introverte:

  • Trives best alene eller sammen med én annen person
  • Søker ro og stillhet
  • Er fornøyd med et rolig liv
  • Har oppmerksomheten vendt innover
  • Slapper best av alene

Den ekstrovert

  • Er avhengig av å ha mange rundt seg
  • Er impulsiv og har et sterkt stimuleringsbehov
  • Har oppmerksomheten rettet mot det som skjer rundt dem
  • Har et stort nettverk
  • Har lett for å kjede seg

Jeg tror disse to personlighetstypene kan utfylle hverandre og ha det fint sammen hvis de respekterer hverandres særegenheter. Det er jo alltid lurt å spørre hva den andre ønsker, og å ta svaret på alvor. Kanskje det er slik at det er den ekstroverte som har størst problemer med å forstå den andre? Det er jo veldig synlig at de ekstroverte elsker å være sammen med folk og har det kjempefint når de møter nye mennesker. Å stadig måtte forholde seg sosialt til masse mennesker kan være tøft for introverte.

For ekstroverte kan det være en prøvelse å måtte sitte lenge alene og lese eller pusle med en rolig aktivitet. De kan bli urolige hvis de ikke får påfyll fra andre mennesker eller noe annet utenfor dem selv.

Kan disse ytterkantene ha godt av hverandre? Har for eksempel en introvert det bedre i en sosial sammenheng hvis han/hun har en ekstrovert venn sammen med seg? Har en ekstrovert godt av å sitte rolig sammen med en introvert venn av og til og reflektere.

Jeg tror at en introvert kan ha glede av en ekstrovert venn som piffer opp livet. Det kan være godt å bli dratt ut av det lille, rolige livet av og til og få trening i å oppsøke sosiale sammenhenger. Det kan også være slik at de ekstroverte kan ha behov for en introvert venn som kan roe ned livssituasjonen litt. Det kan jo være lurt å lytte til det andre forteller og øve seg på å stille oppfølgingsspørsmål.

Det hadde vært morsomt hvis noen som leser dette har meninger de har lyst til å dele.

Hilsen fra K-M

 

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

2 kommentarer om “EKSTROVERT OG INTROVERT – kan det bli vennskap?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: