HVA KJENNETEGNER EN GOD TURIST?

Kjære folk!

Jeg vil gjerne ha så god samvittighet som mulig når jeg er ute og reiser. Hvordan skal jeg klare det? Jeg har funnet disse rådene:

 1. Legg igjen penger lokalt ved å spise på lokale restauranter.
 2. Kjøp lokalproduserte varer med deg hjem.

  IMG_2228
  Fra et kooperativ i Marrakech. Kvinnene vevde tepper i sitt eget hjem i fjellene, og fikk betalt 82% av summen teppet ble solgt for. Supert system! 
 3. Støtt lokale kunstnere.
 4. Bruk kollektivtransport i de byene du besøker.
 5. Når du flyr, unngå så langt råd er mellomlandinger, for det er nemlig størst klimagassutslipp ved take-off og landing.
 6. Ikke gi penger til tiggere. Det sies at dette bidrar til å forsterke sosiale skjevheter. Hvis du ønsker å hjelpe, er det bedre å donere penger til en veldedighetsorganisasjon som opererer i området.
 7. Les deg opp på forhånd om turistmålet, – ikke bare om mat og attraksjoner, men om den politiske, økonomiske og sosiale situasjonen i landet. På den måten vil det være lettere å takle eventuelle etisk, vanskelige situasjoner.
 8. Ikke kjøp produkter som er laget av ulovlige materialer som elfenben og visse typer skinn.
 9. Vis respekt for og vær hyggelig mot innbyggere og ansatte på stedet. Still spørsmål og vis at du er interessert og bryr deg om miljøet, naturen og sosiale spørsmål.
 10. Spar strøm og vann.
  Slå av klimaanlegget når du forlater hotellrommet.
  Bruk håndklærne flere ganger slik du gjør når du er hjemme.

Jeg lover å gjøre så godt jeg kan.

Hilsen fra K-M

 

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: