TRE DAGER I VIETNAM

Kjære folk!

Saigon
Etter at krigen var slutt i 1975, ønsket vietnameserne å ære Ho Chi Minh ved å kalle byen opp etter ham. Nå ønsker et stort flertall å ta tilbake det gamle navnet, Saigon.

IMG_2719
Ho Chi Minh og meg

Vietnam har ca 95 millioner innbyggere. Halvparten av dem er buddhister. Katolisismen er landets nest største religion på grunn av Frankrikes sterke stilling første halvpart av 1900-tallet.

Det bor 10 millioner innbyggere i Saigon, og de har 8,5 millioner scootere. Dette var det lett å se, for uansett hvor vi var, krydde det av motoriserte to-hjulinger.

IMG_2656
I Saigon er det rundt 8,5 millioner scootere.

Guiden vår beskrev Vietnam som et kommunistisk land på vei mot kapitalisme med mer frihet og mer konkurranse.
Ingenting blir gitt gratis til vietnameserne. De må betale for både barnehage, skolegang og studier. Det finnes både offentlige og private utdanningsinstitusjoner. De som ikke gjør det så bra på skolen, må finne seg i å gå inn i det militære «og der er det ikke mye morsomt», sa guiden med et forsiktig smil.

Borgerkrigen på 60- og 70-tallet mellom det kommunistiske nord og den amerikanskstøttede republikken Vietnam i sør ble svært ødeleggende for landet, som ble teppebombet av amerikanske styrker. Da vi besøkte det tidligere presidentpalasset, fikk vi innblikk i krigshistorien, og spesielt god kjennskap til avslutningen på krigen da presidenten flyktet og amerikanerne trakk seg tilbake.

Da vi spurte om helsevesenet, fikk vi høre at man må ha helseforsikring for å få gratis behandling på sykehus og hos lege. De som er rike, kan benytte private tjenester og dermed få bedre service og slippe å stå i helsekø. Helseforsikringen var heldigvis såpass billig at de aller fleste hadde en.

Saigon vokser. Det bygges leiligheter over alt, og byen eser både utover og i høyden. Selvsagt er det mye dyrere å bo inne i byen enn ute på landet.

IMG_2666
Saigon/Ho Chi Minh-byen vokser

Her er to små glimt fra gatelivet i Saigon:

IMG_2715
Noen som har lyst på en matbit?
IMG_2684
Disse har pause før det er på`n igjen. Strevsomt yrke.

Hue
Hue var hovedstad og kongens bosted fram til 1945. Her, rundt det gamle kongesetet, har nok utviklingen gått tregere enn i Saigon. Kvinner som gifter seg slutter i jobben sin, og de flytter som oftest inn hos mannens familie der svigermor styrer husholdningen og mannen styrer resten. Hvis et ektepar får mer enn to barn, fikk vi høre at det vanket økonomisk straff.

Hue bærer sterkt preg av å ha huset kongene, og det er pagoder «over alt». Denne gamle pagoden ble bygget av den tredje kongen som en gave til kongemoren på hennes fødselsdag.

IMG_2745
Pagoder har ofte sju etasjer fordi sju er et lykketall i buddhismen.

Bildet under er fra den gamle kongeboligen. Her, som i alle andre palass, er det fullt av symboler.

IMG_2740
Fra Thai Hoa-palasset

Gult er symbolet for makt. Rødt er et lykkesymbol. Gult og rødt er også fargene i det vietnamesiske flagget.

Guiden vår var ei svært energisk dame som det kunne være vanskelig å holde tritt med i sommervarmen.

IMG_2754
Energisk og kunnskapsrik guide

Hun fortalte blant annet at

  • Det er ikke uvanlig at unge menn drar til Japan, Korea eller Malaysia for å arbeide der i alt fra tre måneder til tre år, for så å komme tilbake etter å ha tjent en pen slump med penger.
  • Før noen får lov til å starte studier ved et av universitetene, sjekker de kriminalstatistikken i tre generasjoner bakover. Det samme gjøres før noen får lov til å inngå ekteskap. Dersom du har en kriminell bestefar, får du altså verken gifte deg eller studere.

Ha Long
Byen Ha Long ligger ved kysten ett par timers biltur unna Hanoi. Vi hadde forventninger om et stusselig, fattigslig tettsted med søppel i veikanten, men der tok vi virkelig feil. Vi møtte en turistby i vekst med moderne forretningsgater, femstjerners hoteller, med store framtidsplaner og byggeprosjekter. Vi så også taubaner og pariserhjul opplyst med fantastiske fargespill. Her ble det virkelig satset på turisme!

Vi skulle ta buss ut av byen, og hadde lest om dårlige veier, bilkøer og skranglete busser. Heller ikke her ble ting slik vi hadde trodd. En firefelts motorvei hadde blitt åpnet i fjor, og på den kjørte bussen vår ganske så alene (sannsynligvis på grunn av høye bomavgifter) gjennom et vakkert, kupert landskap med rismarker og beitende vannbøfler like ved. Denne delen av Vietnam viste seg å være lite berørt av krigen. Tåka hang dessverre så tjukk at det var vanskelig å ta gode bilder.

IMG_2794
Tåkelandskap ved Ha Long

For 700 år siden gav Kong Tran Nhan Tong opp tronen for å bli buddhistmunk. Han etablerte en buddhistisk sekt i dette distriktet. Vi besøkte tempelet som ligger med ryggen mot fjellet og med utsikt over sjøen, klatret opp de mer enn hundre trappetrinnene og fikk en uforglemmelig vandring mellom vakre tempelbygninger.

Dette ble en vakker dag i Asia.

Hilsen fra K-M

 

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: