MUSIKK – RETT INN I FØLELSESSENTERET

Kjære folk!

Musikk påvirker følelsene. Noen ganger er det som om musikken skrur tida tilbake, og plutselig er jeg midt i en gammel lengsel. Andre ganger kan en glad melodi være akkurat det jeg trenger for å bli lettere til sinns. Forskere har visst funnet ut at det ikke er det aller minste merkelig at dette skjer. Når vi lytter til musikk, går nemlig inntrykkene rett inn i hjernens følelsessenter.

IMG_1752
Meg, platespilleren og én av yndlingsplatene.

Det hender jeg prøver å være inne i musikken. Jeg lukker øynene og gjør hva jeg kan for å åpne ørene mine helt opp. Noen ganger føles det som om jeg kan lene meg mot musikken, puste den inn eller flyte rundt i den. Andre ganger vil jeg bare synge med så høyt jeg kan, og ofte vil jeg danse.

Det hender
stundom og
etter kvart
oftare
at når eg høyrer
operasvisker
endå høgare
spesielt italienske,
og sjølv om eg ikkje
skjønar ei einaste
lita staving
kjenner eg ein
sterk og
endå sterkare
trong
til å reise meg,
late att augo og
strekkje hendene
høgt opp og
endå høgare
for å ta imot
alt dette veldige
som vil fylle
meir enn heile
meg

Men eg torer
ikkje
gje meg over
Eg har sett
tungetale på
fjernsynet

Til uka skal jeg på konsert med hele 12 tenorer. Da er det godt at det skal sitte et forståelsesfullt menneske ved siden av meg, som kan holde meg fast til konserthusstolen, dersom det tar helt av.

Den første gangen mannen min tok meg med på konsert, skremte jeg ham litt. Det var på slutten av konsertversjonen av Les Miserables at det ble for mye for meg. Jeg gråt så jeg ristet og hulket, og han, stakkar, trodde jeg var syk og ville ta meg med ut. Nå er han forberedt hvis det blir så vakkert.

Her er en liste over fem sanger jeg gjerne lytter til om igjen, om igjen og om igjen. De gjør alle noe med meg. De virker sterkest når jeg er alene. Da kan jeg lengte, gråte og synge med i fred.

Sommernatt ved fjorden
Sangen er skrevet av Ketil Bjørnstad, og er den mest kjente fra «Leve Patagonia». Jeg liker det aller best når Ellen Westberg Andersen synger.

Hymne
Denne sangen er fra Aftenlandets debutalbum som kom ut i 1997.
Vokalisten i bandet heter Astrid Kloster og synger nydelig.

Visa från Utanmyra
Jazzpianisten Jan Johansson populariserte denne svenske folketonen. Den finnes på albumet «Jazz på svenska» som kom ut i 1964.

Tänker du nånsin på mig
Göran Fristorp er en svensk gitarist og trubadur som har samarbeidet med mange norske musikere og sangere. På denne sangen er han sammen med Marian Aas Hansen.

November
Odd Nordstoga trenger neppe noen presentasjon. Dette er tittellåta på albumet som kom i 2010.

I tillegg til gjenforeningersscener i romantiske komedier, er musikk det som oftest får meg til å felle tårer. Det er nok sant, – rett inn i følelsessenteret!

Hilsen fra K-M

 

 

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: