LUKTESANSEN – mmmm eller æææsj?

Kjære folk!

Jeg tenker sjelden på luktesansen min, – annet enn slikt som «æsj, den der lukter vemmelig» eller «mmmm, så deilig duft». Jeg bryr meg altså mer om lukta enn om sansen.

Vond lukt er naturens måte å si ifra om at her bør vi ligge unna. Men best før-datoen har gjort at vi ikke benytter luktesansen så aktivt som vi gjorde før. Det bør vi gjøre noe med. Det kastes altfor mye mat.

Luktesansen er helt spesiell. Nervecellene fra nesa går rett inn i et ganske primitivt område i hjernen. I dette området behandler hjernen angst, sult, seksualdrift og hukommelse. Artig kombinasjon! Det er sikkert derfor lukter setter i gang minner og følelser hos oss. Noen mennesker er veldig vare for lukt, og kan lett assosiere hendelser med den lukta de kjenner.

Jeg kopler selv raskt sammen mennesker og dufter. På en av de siste arbeidsplassene mine, var det heis opp til den etasjen der jeg hadde kontoret mitt. Jeg kunne fortelle hvem som hadde kommer før meg på jobb ut fra lukta i heisen.

IMG_2173
Mange av oss bruker mye penger på at vi selv og heimen vår skal lukte godt.

En gang for mange år siden, kom det to svært godt utkledde julebukker hjem til oss. Dattera vår ble ganske skeptisk da en av dem ville ha henne til å sitte på fanget sitt. Jeg kunne, ut fra lukta av etterbarberingsvannet hans, berolige henne med at det var helt ufarlig, for bak den tette maska var det en hun kjente veldig godt.

Visste du at regnvær kan gi oss hele tre duftopplevelser?
Før regnværet setter inn, kommer ozon ned til nesehøyde på grunn av lufttrykket, og vi kan kjenne aromaen som et friskt sting i nesa. Når regndråpene treffer bakken, sender planter og alt annet som blir vått, ut duftmolekyler. Etter regnværet kjenner vi lukta av våt jord. Dette må jeg virkelig prøve å få med meg til våren og sommeren.

Flere fakta om luktesansen:

 • Mennesker kan huske lukt med 65% nøyaktighet etter et år.
 • Vi kjenner lukter sterkere om sommeren enn om vinteren på grunn av luftfuktigheten.
 • Kvinner har vanligvis sterkere luktesans enn menn.
 • Hunder har ca 44 ganger flere lukteceller enn mennesker.

Og hva med oss selv og vår egen lukt?
Selv om vi demper den naturlige kroppslukta med deodorant, tannpasta og parfyme, er det ikke til å komme bort ifra at alle mennesker lukter. På min leting etter fakta om sanseapparatet vårt, kom jeg over dette om vår egne vonde lukter:

 • Hvis vi spiser mye søtsaker, får vi overproduksjon av gjær i tarmen, og det gir flere gasser som vil ut.
 • Meieriprodukter, hvitløk og alkohol er alle kilder til dårlig ånde.
 • Det er ikke svetten i seg selv som lukter. Lukta oppstår fordi bakteriene rundt svettekjertlene bryter ned svetten og skaper restprodukter som lukter. Den svetten som skyldes dårlig kroppshygiene lukter altså verst.
 • Men: Mørk sjokolade får oss til å lukte bedre, – akkurat som kli, mandler og sesamfrø. Slik er det fordi dette inneholder store mengder magnesium.

Til slutt spørsmålet: Hva liker du lukta av?
Mitt svar er kaffe, rent sengetøy og vanilje. Ja, og liljekonvall, gjærbakst og grønnsåpe. Selvsagt liker jeg også lukta av de menneskene jeg er glad i.
Hva liker du?

I morgen: Smakssansen, – som jo henger nøye sammen med luktesansen. Vi snakkes!

Hilsen fra K-M

 

 

 

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

6 kommentarer om “LUKTESANSEN – mmmm eller æææsj?”

 1. Spennende emne! Minner og lukter henger sammen, ja. Som pappa sitt laboratorium og lukten av Old Spice som gir meg en følelse av trygghet og savn (rar kombinasjon). Den spesielle lukta på kjøkkenet når mamma kokte torsk og rogn. Barndommen min….

  Jeg elsker lukten av våt, varm asfalt etter en sommerskur. Jeg elsker også lukten av varm ull (gleden min var stor da jeg oppdaget det som skulle bli yndlingsparfymen min, Clean Cashmere), jeg elsker lukten av babyer og valper. Nyklippet gress og nyslått høy. Dampende blåskjell i en kjele. Den dype, rike lukten av en god rødvin. Nyvasket hår, salt hav, og kaffebønner. Lukten av en solvarm tomat. Og sikkert masse andre ting jeg ikke kommer på nå.

  Liker

 2. Jeg elsker lukten av nytraktet kaffe, sengetøy som har hengt ute og matlaging. Har meget sterk luktesans og reagerer på «ekle» lukter som trigger vonde minner. Lukten av våt jord om våren er også deilig. Den gir meg energi

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: