Å VÆRE NAKEN

Kjære folk!

Jeg tror det eksisterer en slags kroppsfobi som kan komme til å ødelegge mye for barn og unge.

Samfunnet er fullt nok av kropp og naken hud i kunst og kultur, i medier og reklame. Problemet er altså ikke at vi ikke får sett nok nakenhet. Nei langt ifra, men jeg opplever at nakenhet har blitt unaturlig. Det er jo for eksempel helt logisk at hvis man skal bli ren, så må man vaske seg uten klærne på. Likevel er det visst vanskelig å få folk til å være nakne sammen i dusjen både i svømmehallen og i gymgarderoben.

IMG_2232

Da jeg gikk på skolen, syntes vi det var ekkelt å ikke dusje etter gymtimen, og ingen, slik jeg kan huske det, prøvde å lure seg unna fellesdusjen. Gymlæreren tolererte heller ikke unnasluntring. Nå oppfatter jeg det slik at mange steder er dette pålegget om å dusje helt borte.

Hva har skjedd? Hovedgrunnen er visst at de unge rett og slett har blitt redde for å vise fram kroppene og kjønnsorganene sine.
Én kropp har alltid vært ulik en annen kropp, og peniser og vaginaer var vel like forskjellige før som nå. Burde ikke barn og unge tvinges inn i dusjen og med egne øyne finne ut av og godta dette mangfoldet?

Noen mener at noe av grunnen til at dette med nakenhet har forandret seg, er at muslimske innvandrere ser på dette med fellesdusj som svært problematisk. Hvis dette er grunnen, må vi snakke åpent med de unge om det også. Det er vel helt greit at elever får fritak av religiøse grunner, men da må det til informasjon og åpenhet om temaet.

Jeg tror ikke vi kan legge så mye av skylda på at vi har et multikulturelt samfunn. Nakenhetsfobien eksisterer i områder der det ikke finnes en eneste muslim med dusjebehov i mils omkrets. Mye av skylda vil jeg tilskrive fokuset på den perfekte kroppen. Dette fokuset har dessverre spredd seg nedover i årsklassene. Det handler blant annet om flate mager, fjernet eller ikke fjernet hår her eller der og små eller store rumper. Det poseres og det fotograferes.

Idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen opplever at jenter helt ned i 14-årsalderen sliter seg ut i jakten på det perfekte utseendet. Hun mener at jakten på den perfekte kroppen er det neste folkehelseproblemet.

En annen side ved nakenhetstabuet er mødre som kler opp småjentene sine i bikini på badestranda. Jeg mener dette er en alvorlig usunn trend som forsterker det at nakenhet forbindes med tabu. Når så vi sist nakne barn leke på stranda?

For oss i Norge har det vært viktig å ha et naturlig forhold til sin egen kropp, og det er viktig å ha et avslappet forhold til kroppen sin. Det er viktig for selvfølelsen, livsgleden, psyken og seksuallivet.
Forskjeller er ikke unaturlig, det er spennende, og det må vi lære barna våre!!

Hilsen fra K-M

 

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

2 kommentarer om “Å VÆRE NAKEN”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: