ORD VI BURDE SLUTTE Å BRUKE

Kjære folk!

Det finnes en del ord og uttrykk vi med god grunn burde slutte å bruke. Nå tenker jeg ikke på slike ord som skal dumpes fordi de har blitt politisk ukorrekte. Nei, denne gangen gjelder det ordbruk som er i ferd med å miste sin opprinnelige betydning.

Krokodilletårer
Å gråte krokodilletårer betyr verken å gråte mye eller å gråte store tårer. Det betyr å gråte falske tårer, og at den som feller tårene bare later som for å oppnå noe.
Uttrykket kommer fra middelalderen. Da trodde visst folk at krokodillene lagde gråtelyder for å lokke til seg mennesker. Det er i alle fall ikke noe poeng i å beskylde barn for slik gråt, siden de neppe vil forstå betydningen.

IMG_2290
Krokodilletårer – et ord vi burde slutte å bruke

Å forfordele
Å forfordele betyr å gi noen mindre enn det de har rettmessig krav på. Veldig mange har fått det for seg at det betyr det motsatte, og kan for eksempel si «nå ble du vel fornøyd siden du ble så forfordelt.» Ingen blir fornøyde når de blir forfordelt!
Jeg har derfor sluttet å bruke ordet, siden halvparten av oss forstår det som det motsatte av det det egentlig betyr.

Bjørnetjeneste
Å gjøre noen en bjørnetjeneste betyr ikke å gjøre noen en stor tjeneste. Det betyr faktisk omtrent det motsatte. En bjørnetjeneste er når en gjør noen en tjeneste som er velment, men som gjør mer skade enn gavn.
Uttrykket kommer fra en gammel fabel om en bjørn som ville hjelpe en mann. Mens mannen sov, satte det seg ei flue på hodet hans. Bjørnen ville drepe flua slik at den ikke skulle forstyrre mannen mens han sov. Bjørnen brukte en stein, og endte opp med å knerte mannen i stedet for flua. En skikkelig bjørnetjeneste.

I forhold til
Jeg hører folk si det hele tiden: I forhold til det vi snakket om i går …, i forhold til påskeferien …, i forhold til statsbudsjettet … I forhold til betyr sammenlignet med. I forhold til betyr ikke når det gjelder!!! Kan vi alle være så snille å slutt å bruke i forhold til når det vi mener er når det gjelder!! Dett er ekstremt irriterende!!

Nå skal jeg finne fram innestemma mi og si at jeg tror jeg må slutte å irritere meg over dette ellers kommer jeg til å få allergiutslett og i verste fall hjertestans. Jeg er nemlig redd for at kampen er tapt. I forhold til er dessverre i ferd med å få ny og akseptert betydning.

Hilsen fra K-M

 

Forfatter: Kjærefolk

- Halling med bostedsadresse i Holmestrand - Avsluttet en mangslungen karriere innenfor norsk skolevesen - Gift, mamma, farmor og bonus- både det ene og det andre - Stort sett blid, glad og fornøyd med livet Hvorfor begynner ei nesten gammel dame med blogging? Jeg blogger først og fremst fordi jeg er glad i å skrive og for å kunne utfordre meg selv ved å gjøre noe nytt. Jeg tror også at mange synes det er trist når det skapes et inntrykk av at det som virkelig betyr noe i livet er ungdom og skjønnhet. Derfor kan det hende at noen har interesse av å bli invitert inn i hverdagen til en litt gammel dame.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s