HAGEGLEDE

Kjære folk!

Når jeg ligger der
i halvmørket
og lurer på
hvordan været er,
vet jeg at det er noe
som venter
der ute
noe mer enn vær, noe 
å glede seg til.

IMG_3400
Her skifter fargene gjennom hele sesongen. Akkurat nå er det nesten fargepause i dette hjørnet av hagen.

Jeg var godt voksen da jeg oppdaget gleden ved å ha en hage. Å flytte til hus med hage var på mange måter å forandre livet. Ikke bare fikk vi barnebarn i hyggelig nær avstand, – jeg fikk også et sted å pusle og hagen hjalp meg til å føle meg litt bedre de dagene som ikke var så gode.

IMG_3025
Her er det våropprydding på gang.

Jeg følger årstidene: rim og snø som dekker alt, lyset som hele tiden forandrer seg og alle plantene som spirer, blomstrer og til slutt dør eller går i dvale. Jeg føler en dyp tilfredshet ved å dytte et frø ned i jorda for så, noen uker senere, å kunne gjødsle og vanne planter med vakre kronblader i mange farger.

Hagen er et fristed der det handler om å ta seg av ren magi og bittesmå underverk. Hagen handler om å ta av seg skoene og kjenne mykt gress under føttene. Å ha hage betyr å bøye seg, krabbe, sitte på huk og ha jord under neglene. Å bo i en hage betyr å glede seg over både regndråper og solstråler, fordi alt det som gror har godt av begge deler.

IMG_3398
Hageglede

Hagen går ingen steder. Den maser ikke selv om den for noen dager føler seg både oversett og ustelt. Da finner den på ting helt av seg selv og kan servere meg utrolig vakre overraskelser.

En hage er ikke ferdig som ved et trylleslag. Her må jeg være tålmodig. På kalde vinterdager kan jeg glede meg til våren og alt som kommer til å titte fram når frosten slipper taket. Om sommeren kan jeg tusle rundt, flytte på det som er feilplassert, fjerne visne grener, klippe av en rosenknopp og ta den med meg inn.

IMG_3394
I år er det noen som liker seg veldig godt med passelig dose både sol og regn.

Å ha en hage er en måte å knytte seg til naturen på og dermed både få ro og kunne glede syn, luktesans, hørsel og smak.

IMG_3401
Klar for plukking og safting.

Slik vil jeg gjerne ha det – å så lenge som mulig kunne ha min egen hage.

God morgon!
Du er der
i dag og
alltid
kvar gong eg
kjem ut
blenkjer du i ein doggdrope
raslar du i eit ospelauv
brest du snart i ein pionknopp
raudnar di i eit ripsbær
lokkar du frå ei nyutsprungen rose

Eg steller for deg
grev
vatnar og
spreier høneskit
Må du,
vesle gleda mi,
leve i meg
lenge.

Hilsen K-M.

 

 

 

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: