LATTER FORLENGER LIVET

Kjære folk!

Jeg er på Ål og det er strålende vær.
Her er et lite glimt fra gårsdagens kveldstur.

IMG_3492
Oppsjø, Ål i Hallingdal, i går kveld.

Dagens glede er latter. Hva er latter egentlig?


Det er innmari sjelden at jeg ler når jeg er helt alene. Jeg kan humre litt, men jeg husker bare ett par tilfeller der jeg har sittet helt for meg selv på kjøkkenet og hørt noe så morsomt på radioen at det har kommet latterlyder utav meg. Når jeg ler, er det stort sett når jeg er sammen med folk. Slik er det fordi latter er en kommunikasjonsform vi bruker når vi vil vise tilhørighet til andre mennesker. Det er visst slik at sannsynligheten for at vi skal begynne å le, er 30 ganger større når vi er i en sosial sammenheng enn hvis vi er alene.

IMG_3456
Det er fint å le sammen. Her forlenger både mor og datter livet med ett minutt eller to.

Jeg har lest at amerikanske forskere, når de så på 160 forskjellige undersøkelser om sammenhengen mellom humør og helse, fant ut at humøret faktisk spiller en større rolle for helsa vår enn fedme.

De fant ut mer:
De mest pessimistiske blant oss dør tidligst, og sjansen for å nå pensjonsalder er bedre for personer med stor sans for humor enn for dem med liten sans for slikt.

Norske forskere mener å ha funnet bevis for påstanden om at en god latter forlenger livet. Det dumme er at de mener at effekten av latteren blekner etter at folk har fylt 70. NTNU-professor Sven Svebak, som har ledet denne humorforskningen, er likevel overbevist om at latter og godt humør har en positiv effekt på den psykiske helsa, på det sosiale samværet og på dagliglivet, – også etter at vi fyller 70.

For min egen del er jeg glad for at humoristisk sans ikke betyr det samme som å være morsom. Nei, forskerne har tatt for seg evnene til å ha det morsomt, og det er jo noe helt annet.

Dra det i gong no
og ikkje stans
La meg bli smitta
av lydane
samanhengande
utan stopp
La det boble
eksplodere
Skal me
le på oss brokk og
urinlekkasje?
Le oss skakke?
Le oss i hjel?

Vi har jo alle visst at livet er triveligere når vi har det moro. Nå vet vi også at det er helt sant at livet blir lengre når vi lever muntert.

Hilsen fra K-M

 

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: