TA VARE PÅ MATJORDA

Kjære folk!

I dag starter jeg med et bilde av Solbergjordet i Holmestrand. Dette er ikke et hvilket som helst jorde, – nei, det er hele 62 dekar dyrka mark. Hva med det, spør kanskje du? Jo, det forholder seg slik at da Holmestrand kommune vedtok kommuneplanen i 2015, bestemte politikerne samtidig at det skulle bygges boliger på dette området. Her skulle det ligge 4 – 4,5 boliger pr dekar.

IMG_3404
62 dekar dyrka mark i Holmestrand skal bli boligtomter.

Her skal det altså bygges mellom 324 og 392 boenheter. Langs en vei gjennom området skal det bygges lavblokker med rekkehus utenfor der igjen.

Matjorda i Norge er en begrenset ressurs. Det er faktisk bare 3% av Norge som er matjord. Er det så nøye da, sier mange. Ja, sier jeg. Vi må ta vare på matjorda vår! Dyrkbar jord er en knapphetsressurs både i verdenssammenheng og her hjemme. Jorda er utgangspunktet for all den produksjonen som foregår i landbruket. 2018-sommerens tørkekrise viste oss at matproduksjonen er sårbar. I Norge har vi tatt vare på matjorda og drevet gårdsbruk i hundrevis av år. Det er denne dyrka jorda som sikrer matforsyning i Norge. Ved å ta vare på matjorda, tar vi vare på landets evne til å produsere mat til framtidige generasjoner.

Det er også en kjent sak at vi i Norge har overproduksjon av melk og kjøtt. Vi trenger matjord for å sikre selvforsyningsgraden på kornprodukter. Visste du forresten at det kun er 1% av totalarealet vårt som det kan dyrkes matkorn på? Jorda i Holmestrand er slik matkornjord.

Det finnes organisasjoner som kjemper for vern av alt fra gamle hus til artsmangfoldet i naturen. Men hvem kjemper for matjorda? Det finnes riktignok en jordvernforening både her i Vestfold og i andre fylker. De er gode på å skrive høringsuttalelser, men de verken lenker seg fast eller går i demonstrasjonstog.

Jeg mener at vi kan bygge og bo på de 97% av landet vårt som ikke er matjord.
Jeg mener at matjord er en nasjonal ressurs på lik linje med olje og gass, og må derfor forvaltes nasjonalt. Det betyr at det lokale selvstyret må vike når det gjelder å omdisponere matjord til andre formål enn matproduksjon.

Er det nødvendig med grunnslovsfesting av vern av matjord for å få slutt på slik utbygging som vi nå ser i Holmestrand?

Siden vi nærmer oss kommunevalget; er denne saka så viktig for meg at jeg ikke kan stemme på de partiene som tillater at det bygges bolig på åker og eng?

Om to år er det stortingsvalg. Er da dette så viktig at jeg må stemme på et parti som går inn for at vernet av matjorda må skjerpes betydelig?

Jeg har vært så heldig at jeg har fått god hjelp av Håkon Fæste når det gjelder harde fakta rundt dette blogginnlegget. Tusen takk for en trivelig og nyttig prat, Håkon!  Flere ansatte i Holmestrand kommune har også gjort hva de kan for å hjelpe meg pr telefon. Hjertelig takk!

IMG_3384
Håkon Fæste har vært en hyggelig bidragsyter til dette blogginnlegget.

Sluttkommentaren min må bli at når det først er så galt at det vedtas å omdisponere områder med dyrka mark til boligområder, så er det da enda godt at det blir gjort slik at det blir plass til boliger for mange mennesker. Alt annet ville ha vært fullstendig forkastelig.

Hilsen fra K-M?

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

5 kommentarer om “TA VARE PÅ MATJORDA”

  1. Jeg kunne ikke vært mer enig med deg! Nedbygging av matjord er helt forkastelig, det burde vært forbudt! Som du sier, det er nok av andre steder man kan bygge ! Takk for at du tar opp dette viktige temaet!

    Liker

  2. Beskytt matjorda, hele Europa er avhengig av den når tørkene rammer midt Europa stein hardt de neste tiår. Det blir straks superlønnsomt igjen og å være matprodusent blir mer lønnsomt. Tyskland har alltid vært storeksportør av grønt og sist tørke importerte de. Det samme kommer til å skje oftere og oftere. Det er som å kaste gull.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: