HVA ER EN VERDI?

Kjære folk!

Da jeg i juni skrev et blogginnlegg om misunnelse og sjalusi, fikk jeg denne tilbakemeldingen (tusen takk Anne K. W.) på Facebook: «Kanskje vi kan få belyst begrepet urettferdighet litt bedre. Tips til Karen-Margrethe»
Jeg takket for tipset og tenkte at jeg etter hvert kunne ha verdier som tema på bloggen min og da få anledning til å sette rettferdighet/urettferdighet inn i en større sammenheng.
Nå er jeg i gang. Verdier skal det bli. Et interessant og krevende tema som gir meg skrivelyst og som krever at jeg setter meg inn i sakene før jeg skriver, – for verdier er ikke noe man tøyser med og tar lett på.

Da jeg skulle forberede meg til temaet, ville jeg starte med å finne ut hva en verdi er, og lete etter en god definisjon på begrepet. Her var det nok å ta av:

  • Stjernene man styrer etter (Aadland)
  • Alt det vi ønsker å ta vare på, arbeide for eller verne om.
  • Det som er viktig for oss, noe vi setter pris på og som vi gjerne vil gi utviklingsmuligheter
  • Overbevisninger som gjør at vi lykkes med noe (Rudi Kirkhaug)
IMG_3357
Hva er en verdi? En slags ledestjerne?

Da Terje Seljelid var skoledirektør i Hedmark, var jeg så heldig at jeg hadde anledning til å ha mange gode samtaler med ham om verdier i skolen. Hans definisjon av en verdi kan oppsummeres slik: En verdi er noe vi går inn for, vil kjempe for, vil verne om, støtte opp om og som gir livet mening.

Forfatteren Ingeborg Refling Hagen trakk et skille mellom materielle og åndelige verdier. Hun definerte det slik:
Materielle verdier er alt som det blir mindre av jo mer du deler. Det er slikt som penger, makt, berømmelse, sjokolade og forbruksvarer.
Åndelige verdier er alt det som det blir mer av jo mer du deler. Det er verdier som fellesskap, mot, humor, glede, håp og settepoteter.

Det er mange måter å tenke verdier på og mange sammenhenger å la verdiene få sin plass innenfor:

  • Samfunnsforskere ser jeg definerer verdier som hvordan et individ oppfatter de viktige målene i livet og hvordan disse målene er mulig å realisere.
  • Filosofer ser på verdier som slikt det er mening i å strebe etter i livet.
  • Vi kan også dele verdiene i de man har som individ og de vi deler med andre, også kalt kulturelle verdier.
  • Verdier kan være moralske standarder, leveregler eller det man tror på som rett og galt. Vi kan ikke lage regler som forteller at «man må oppføre seg ordentlig mot folk» uten at reglene er grunnlagt på en verdi (Kirkhaug)

Verdier kan være knyttet til en tilstand (for eksempel lykke og trivsel), til en handling (for eksempel ærlighet og rettferdighet) eller til en relasjon (for eksempel omsorg og hjelpsomhet).

I Dag Hareides bok «Det gode Norge», kan vi lese følgende: «Materialismen er et verdisyn som gjør velstand og materiell framgang til samfunnets viktigste mål, og levestandard og bruttonasjonalprodukt til de viktigste måleenhetene på denne framgangen.»

Maya Angelou sa det slik: «Folk vil glemme hva du sa. Folk vil glemme hva du gjorde. Men folk vil aldri glemme hvordan du fikk dem til å føle seg.»
Detmå da vel også ha noe med verdier å gjøre.

I det jeg så langt har lest om dette temaet, har jeg støtt på disse verdiene:
Frihet, rettferdighet, toleranse, likestilling, solidaritet, ytringsfrihet, trosfrihet, fellesskap, ansvarlighet, integritet, ærlighet, respekt, stolthet, trygghet, tillit, lojalitet, trivsel, punktlighet, orden, nøyaktighet, arbeidssomhet, selvstendighet, produktivitet, effektivitet, skaperevne, sparsommelighet, disiplin, åpenhet, kjærlighet, godhet, omsorg, hjelpsomhet, vennlighet, humor, kunnskap, forståelse.
Noen som mangler?

Hvis jeg skal ta for meg alt dette, har jeg nok å skrive om veldig lenge. Vi får se hvor langt jeg kommer. Men først må jeg gå litt dypere inn i hva verdier har å si for den enkelte av oss. Neste innlegg vil handle om det.

Hilsen fra K-M

PS:
Da jeg hadde høst som tema, tror jeg at jeg nevnte at jeg ønsket å gå i fjellet et sted hvor jeg ikke hadde gått før og at det hadde vært kjekt med sol og fint vær der. Imorgen drar vi til Leutasch i Østerrike. Meteorologene lover oss allslags vær, men mest regnvær. Uansett; jeg gleder meg.  De neste fem blogginnleggene om verdier vil altså bli skrevet 1136 moh i nærheten av Innsbruck.
DS

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: