ER JEG TOLERANT?

Kjære folk!

Jeg har alltid syntes at toleranse har vært et veldig vanskelig begrep, og jeg har aldri fått taket på hva toleranse egentlig er. Siden jeg har hatt problemer med å definere begrepet, har jeg heller ikke vært sikker på om jeg kunne beskrive meg selv som en tolerant person. Etter å ha lest og tenkt ganske mye og også snakket med folk om dette, skal jeg nå forsøke å skrive litt om det, – selv om jeg vel fremdeles sitter med flere spørsmål enn svar.

Toleranse kommer fra latin, tolerantia, og betyr å tåle eller holde ut noe. Da må det altså være slik at hvis jeg er tolerant, da står jeg overfor noe jeg ikke liker, noe jeg mener er galt eller noe som jeg synes er mindreverdig. Jeg kan for eksempel altså ikke være tolerant overfor meninger jeg selv ikke stiller meg kritisk til.

Jeg tenker videre: Betyr det å være tolerant det samme som å være fordomsfri? Det er jo ikke noe problem for meg å tåle noe jeg ikke har fordommer mot. Et eksempel: Hvis det flytter inn et mørkhudet, homofilt par i nabohuset, så ville det ha vært fullstendig uproblematisk for meg. Det ville helt sikkert ha vært mye vanskeligere for en homofob rasist.

IMG_4031
Her ser det ut til at de røde tolererer både de små, de grønne og de blå. 

Det er et paradoks at jo mer intenst en person misliker noe, desto mer tolerant må personen være hvis han eller hun klarer å la være på bekjempe det han/hun misliker. Hvis jeg kun hadde anerkjent at hvite, heterofile mennesker var like verdifulle som meg selv, ville det ha vært svært tolerant av meg å ta imot mine nye naboer med et varmt smil og åpne armer.

Jeg har lest at Johann Wolfgang von Goethe skal ha sagt noe sånt som dette: «Å tolerere er å fornærme. Hvis jeg tolerere noe du sier, gjør eller er, impliserer det at jeg helst skulle sett at verden var det foruten.» Det er altså ikke så rart at jeg synes dette er en veldig vanskelig verdi å skrive om. Enda mer problematisk blir det når jeg nå er i ferd med å mene at det ikke er så bra å være tolerant. Det jeg er tolerant overfor, forteller veldig mye om hva slags verdier jeg har. Dersom jeg beskriver meg selv som kjempetolerant, betyr det at jeg er full av fordommer overfor andre mennesker.

Jeg fant en annen definisjon av toleranse som var enklere å «like». Denne fant jeg hos Geir Afdal som er professor i religionspedagogikk ved Det teologiske Menighetsfakultet: «En annen betydning av toleranse er åpenhet. En person er nysgjerrig på de og det som er annerledes og ser på det ikke som moralsk feil eller uttrykk for fordommer, men som en mulighet til å lære og utvikle seg.»

Jeg tror jeg tar til meg denne definisjonen og gjør den til min.

I 1996 vedtok FNs generalforsamling at 16. november skulle være den internasjonale toleransedagen. FN ønsket med dette å fokusere på toleranse, menneskerettigheter og grunnleggende menneskelige friheter.

I 2016 ble FN-kampanjen TOGETHER iverksatt ut fra et ønske om å endre den negative framstillingen av migranter og motvirke veksten av fremmedfrykt og diskriminering. Det ble gitt følgende svar på hvordan intoleranse kunne bekjempes:

 • Gjennom lovgivning
 • Gjennom utdanning
 • Gjennom tilgang til informasjon
 • Gjennom personlig refleksjon
 • Gjennom å finne lokale løsninger

Vi er alle mer eller mindre tolerante. Heldigvis har vi også våre egne grenser for toleranse, for uansett hvordan vi definerer begrepet, så er ikke toleranse en dyd hvis vi tolererer noe som ikke bør tolereres. Det er vel også sunt å utfordre seg selv og sin egen tålegrense for hvilke meninger, holdninger og handlinger som provoserer oss. Toleranse er jo også en forutsetning for fredelig sameksistens i en verden som blir mer og mer global.

Hilsen fra K-M

 

 

 

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

5 kommentarer om “ER JEG TOLERANT?”

 1. Interessante synspunkt!
  De to forskjellige vinklingene har begge mye for seg tenker jeg. Ikke minst den første, som egentlig sier at toleranse sier noe negativt om den som er tolerant. Det forutsetter i så fall at vi ideelt sett ikke skal ha fordommer. Jeg tror det lett kan bli enda ett «umulig» krav til hvordan vi bør/burde være. Jeg tror ærlig talt at vi alle har fordommer, mer eller mindre skjulte. Fordommer mot ting som er fremmed for oss, bryter med våre egne verdier osv. Jeg tenker at det kan være befriende å erkjenne det. Spesielt hvis vi kan la fordommene fortelle oss noe om oss selv, og hjelpe oss til å møte det som er fremmed, det vi innerst inne har fordommer mot, på en god måte.
  Samtidig er det den enkeltes rett å ha sitt syn, verdisett, preferanser, sine holdninger. Problemet oppstår hvis dette fører til at man skader andres integritet eller sårer dem.
  Slik kan man sitte og filosofere en torsdag 😊
  Takk for fint innlegg!

  Liker

  1. Og tusen takk for god kommentar!😊
   Du har selvfølgelig helt rett i at alle har fordommer. Jeg vet om flere av mine egne. Jeg generaliserer og holder på. Slik kan det være i forhold til slikt/dem jeg ikke er kjent med eller vet nok om. Da bare tror jeg og kan også mislike på grunnlag av myter og det jeg selv tror er sant. Da bør jeg sørge for å finne ut og bli kjent med. På den måten vil sannsynligvis fordommer forsvinne.

   Det finnes også slikt jeg rett og slett ikke liker. Da må jeg velge: Holde meg unna, stå i det og oppføre meg pent eller si ifra og ta sjansen på å såre eller støte folk fra meg.

   Det er stor forskjell på å vise toleranse overfor dansebandmusikk og rasistiske holdninger. Det første klarer jeg i korte sekvenser, det andre er umulig. Da blir jeg svart i blikket og kan si ifra på alt annet enn hyggelig vis.
   Ble det mening i dette tro?

   Liker

   1. 😂 Ikke no’ å le av. 😂 Kan være fysisk vondt – i alle fall hvis man blir sittende som veggpryd. Nei da, – det finnes selvsagt kvalitet blant dansebandene også. Men nå har jeg vel beveget meg langt unna toleranse, tror jeg. Moro lell. ☺️

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: