LITT VENNLIGHET, TAKK!

Kjære folk!

Dersom vi mener at vennlighet er en verdi, betyr det at å være vennlig ikke bare er en personlig egenskap, men også en etisk beslutning vi tar.

IMG_3647
For meg er det viktig å være vennlig og det føles veldig godt å bli møtt med vennlighet.

Vi velger om vi

  • smiler til personen som står foran oss i køen
  • reiser oss for den høygravide dama på trikken
  • hjelper den gamle mannen med å få kofferten inn på toget
  • takker for god service på restauranten

Det tar tid å være vennlig. Det nytter ikke bare å haste forbi. Et lite «hei» er ikke nok. Vi må i det minste bremse ned på farten, stoppe opp ei lita stund, møte blikket, smile og vise med hele kroppen at «her er jeg og jeg ser deg».

Når jeg velger å skrive om vennlighet, er det fordi det er viktig for meg. Det er viktig å være vennlig, og det føles viktig å bli møtt med vennlighet.

Vi har alle en psykisk helse som blant annet handler om hvor trygge vi føler oss og om hvor forutsigbare vi føler at omgivelsene våre er. Alle har det bedre med vennlige mennesker rundt seg. Jeg tror også at de aller fleste trives med å vise vennlighet. Det gjør godt å gjøre noe godt for andre, og her teller alle små handlinger som et smil, en håndsrekning og et støttende ord. Det fine er at dette er helt gratis og at det ikke må planlegges. Dessuten: Vennlighet smitter!

Sitatene om vennlighet er mange. Jeg har plukket ut tre som jeg liker godt:

Mark Twain:
Vennlighet er et språk som de døve kan høre og de blinde kan se.

Paulus (Fil.4):
La alle mennesker få merke at dere er vennlige.

Platon:
Ved å bry oss om andres lykke, finner vi vår egen.

Men for å kunne være vennlige, må vi jo være trygge i oss selv. Det betyr at vi må ta oss selv på alvor og behandle oss selv pent.

Til slutt har jeg et ønske:
Jeg ønsker at vennlighet kommer inn som tema i utdannelsen til alle som skal ha med mennesker å gjøre. Og hvem skal ikke det?

Hilsen fra K-M

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: