HAUST I HAGEN

Kjære folk!

Ja, eg har hage.
Dei som vitjar hagen, seier at han er litt fin.
Nei, ingenting gjer seg sjølv, og slett ikkje ein hage.

IMG_3760
Fram til for nokre dagar sidan, lyste solsikka opp ved inngangspartiet. 

Når hausten er over oss, må hagen sjølvsagt gjerast klar for vinteren.

IMG_3848
Det er lett å sjå at nokre av staudane treng litt ekstra stell denne hausten.

Hausten er ei veldig fin tid for å plante og plante om. Eg har staudar som skal delast. Det har eg aldri gjort før. Eg har lest meg opp, så eg trur det kjem til å gå bra. Om hausten er jorda framleis varm etter sommaren og god og våt etter regnbygene. I slik jord er det mogeleg for plantene å danne nye røter. Dei må berre få litt tid til å venje seg til å vere delt og å få litt ny plassering.

Eg har kjøpt løk. Mange! Dei skal plantast ut slik at eg kan glede meg til fargeprakt til våren. Løk skal plantast så djupt som to til tre gonger høgda på løken.

IMG_3777
Klare for å bli sett i jorda.

Fire pallekarmar har funne plassen sin i eit hjørne. Her skal det såast sommarblomar og snittblomar til våren, slik at eg kan plukke inn blomar til alle krukker og vasar heile neste sommar. Karmane må stellast og målast før det vert for rått og kaldt.

IMG_3849
No ser dei svært så triste ut, men her skal det skal bli fint. Berre vent til våren.

Naturlegvis er det også ein god del småjobbar som må gjerast før den fyrste frosten set inn:

  • Rake plenen
  • Legge lauv rundt roser og andre planter som er kjenslevare for frost
  • Plante kvitlauk i den pallekarmen der det veks urter
  • Tømme og lagre pottene der det har vore sommarblomar
  • Setje limringar rundt stammene på frukttrea for å hindre at larvane til frostmålaren klatrar opp i trea og legg egg

Det er alltid noko å sjå fram til.
Det er alltid noko å oppdage.
Samstundes som lauvskogen står i raudt og gult, blomstrar dei staudane som gjev fargar til hagen om hausten.

Det er rart å tenkje på at før eg flytta hit, kunne eg absolutt ingenting om hagestell. Eg visste heller ikkje at eg kom til å like å grave i jorda. Hagen min er eit prov på at prøving og feiling er ein aldeles storarta strategi for hageeigarar.

Helsing frå K-M

Forfatter: Kjærefolk

Litt om meg: - Har avslutta ei mangslungen karriere innanfor norsk skulevesen. - Har eit meir enn 100 år gammalt hus i Ål i Hallingdal, og synes at det er stas. - Gift, mamma, farmor og bonus- både det eine og det andre. - Stort sett blid, glad og nøgd med livet. Kvifor byrjar ei litt gammel dame med blogging? Eg bloggar fyrst og framst fordi eg er glad i å skrive. Det kan jo også hende at det finnes einkvan som har interesse av å bli invitert inn i kvardagen og tankane til eit heilt vanleg kvinnfolk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: