HAUST I HAGEN

Kjære folk!

Ja, eg har hage.
Dei som vitjar hagen, seier at han er litt fin.
Nei, ingenting gjer seg sjølv, og slett ikkje ein hage.

IMG_3760
Fram til for nokre dagar sidan, lyste solsikka opp ved inngangspartiet. 

Når hausten er over oss, må hagen sjølvsagt gjerast klar for vinteren.

IMG_3848
Det er lett å sjå at nokre av staudane treng litt ekstra stell denne hausten.

Hausten er ei veldig fin tid for å plante og plante om. Eg har staudar som skal delast. Det har eg aldri gjort før. Eg har lest meg opp, så eg trur det kjem til å gå bra. Om hausten er jorda framleis varm etter sommaren og god og våt etter regnbygene. I slik jord er det mogeleg for plantene å danne nye røter. Dei må berre få litt tid til å venje seg til å vere delt og å få litt ny plassering.

Eg har kjøpt løk. Mange! Dei skal plantast ut slik at eg kan glede meg til fargeprakt til våren. Løk skal plantast så djupt som to til tre gonger høgda på løken.

IMG_3777
Klare for å bli sett i jorda.

Fire pallekarmar har funne plassen sin i eit hjørne. Her skal det såast sommarblomar og snittblomar til våren, slik at eg kan plukke inn blomar til alle krukker og vasar heile neste sommar. Karmane må stellast og målast før det vert for rått og kaldt.

IMG_3849
No ser dei svært så triste ut, men her skal det skal bli fint. Berre vent til våren.

Naturlegvis er det også ein god del småjobbar som må gjerast før den fyrste frosten set inn:

  • Rake plenen
  • Legge lauv rundt roser og andre planter som er kjenslevare for frost
  • Plante kvitlauk i den pallekarmen der det veks urter
  • Tømme og lagre pottene der det har vore sommarblomar
  • Setje limringar rundt stammene på frukttrea for å hindre at larvane til frostmålaren klatrar opp i trea og legg egg

Det er alltid noko å sjå fram til.
Det er alltid noko å oppdage.
Samstundes som lauvskogen står i raudt og gult, blomstrar dei staudane som gjev fargar til hagen om hausten.

Det er rart å tenkje på at før eg flytta hit, kunne eg absolutt ingenting om hagestell. Eg visste heller ikkje at eg kom til å like å grave i jorda. Hagen min er eit prov på at prøving og feiling er ein aldeles storarta strategi for hageeigarar.

Helsing frå K-M

Forfatter: Kjærefolk

- Halling med bostedsadresse i Holmestrand - Avsluttet en mangslungen karriere innenfor norsk skolevesen - Gift, mamma, farmor og bonus- både det ene og det andre - Stort sett blid, glad og fornøyd med livet Hvorfor begynner ei nesten gammel dame med blogging? Jeg blogger først og fremst fordi jeg er glad i å skrive og for å kunne utfordre meg selv ved å gjøre noe nytt. Jeg tror også at mange synes det er trist når det skapes et inntrykk av at det som virkelig betyr noe i livet er ungdom og skjønnhet. Derfor kan det hende at noen har interesse av å bli invitert inn i hverdagen til en litt gammel dame.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s